ROESOLOGIE


Een roes opgewekt door chemische middelen en alcohol. Wat zegt onze behoefte aan de roes over onszelf, ons leven en onze maatschappij? 

In samenwerking met The Performance Bar onderzoeken we met gebruikers, kunstenaars en wetenschappers de roes in al zijn vormen. Hoe willen we ons tot de roes verhouden?


RESIDENTIE

In de maand december hebben we tijdens een residentie bij The Performance Bar de roes onderzocht. We spraken (ex)gebruikers, we spraken een dealer, een schrijver, een journalist een psychoanalist, mensen uit de verslavingszorg, een sjamaan, wetenschappers, noem maar op. En we spraken uitvoerig met elkaar over de rol van alcohol en middelengebruik in ons eigen leven. 

Thema’s die hieruit kwamen boven drijven over de roes onderzochten we verder in samenwerking met performers. We experimenteerden met pijn, absurdisme, taal en beweging. We spraken performers uitgebreid over de rol van de roes in hun praktijk en de roes opgewekt door chemische middelen en alchohol. ROESOLOGIE
          
Al deze kennis leidt tot een nieuw vakgebied: roesologie.  De roesologie houdt zich bezig met het bestuderen en bereiken van een andere bewustzijnstoestand: de roes. De roesologie biedt rituelen aan waarmee mensen zelf op onderzoek kunnen gaan naar de roes, zonder alcohol of drugs te gebruiken. 

Het bereiken van de roes gaat altijd gepaard met het loslaten van bepaalde ideeën over wat kan, wat mag en wat hoort. Tijdens roesologische rituelen worden beoefenaars geconfronteerd met hun eigen grenzen en uitgedaagd ze te verleggen.

ROESOLOGISCHE GIDS

Een selectie aan roesrituelen is te vinden in de roesologische gids. Je vind er informatie over de verschillende roezen en alles wat je nodig hebt om de roesologie te beoefenen.

Roesologie op de DDW 2021


Eind oktober presenteerden we roesologie op de Dutch Design Week in de container van MU Hybrid Art House. We exposeerden er ons onderzoek en de hele week waren er verschillende roesologische experimenten om aan mee te doen in samenwerking met verschillende performers van The Performance Bar.

   .  

Roesologisch ravelab XL 


Ook organiseerden we voor het eerst een roesologisch rave lab voor een groep. Hoe kom je als groep in een roes? Met de groep hebben we 3 verschillende performatieve rituelen gedaan om  te verbinden, te verwonderen en los te breken.


December 2020 - heden


INITIATIEF

SMELT

ONDERZOEK, CONCEPT, ONTWERP

SMELT X Daniel van den Broeke (The Performance Bar)


FINANCIELE ONDERSTEUNING

Stimuleringsfonds creatieve industrie, regeling Ruimte voor talent


SMELT 

myrthe@smeltsmelt.nl
06  34 18 15 68 (Myrthe)
Torenallee 22-04 
5617 BD Eindhoven