ROES IN DE SCHAPPEN 




Met Roes willen we zowel drugsgebruikers als niet- gebruikers kritisch laten reflecteren op de roes. Waarom gebruiken we alcohol, drugs en andere middelen? Wat is de functie van de roes in onze maatschappij en in ons leven?

De Nationale Politie wil het normaliseringsproces van drugsgebruik kantelen en vroeg ons om ingangen voor het gesprek daarvoor te vinden. Op de politiebeurs gingen we met politie in gesprek over de waarde van de roes.




BEHOEFTE AAN ROES

Onder elk drugsgebruik ligt de behoefte aan een roes. Dit is het uitgangspunt van onze interventie ‘Roes - in de schappen’. In onze kleurrijke schappen liggen al deze behoeftes voor het oprapen. Met voorbijgangers gaan we in gesprek over waar zij behoefte aan hebben. Misschien even al je zorgen vergeten? Wil je je zelfverzekerder voelen? Of zou je wel wat creatiever willen zijn?

De verpakkingen van de roesmiddelen communiceren eerlijk de bestanddelen en (negatieve) effecten van het middel. Zowel de risico’s voor eigen gezondheid als de effecten op milieu en maatschappij. Of mensen de roes dat waard vinden? Die beslissing leggen we bij henzelf neer.





ALTERNATIEVEN

Vanuit het soort drugs waar iemand behoefte aan heeft bedenken we samen alternatieven: op welke legale manieren kun je in een roes komen? Zo koos iemand ervoor om MDMA te vervangen door een sjamanistische trancereis en LSD door te vissen in de natuur. Op deze manier leggen we een bibliotheek aan van alternatieven om aan je roes te komen.

Roes maakt mensen bewust van de onderliggende behoeften van drugsgebruik, de negatieve gevolgen ervan en inspireert tot mogelijke alternatieven. Een (recreatieve) gebruiker zal de volgende keer wel twee keer nadenken: welke behoefte probeer ik nu te vervullen? Is dit het waard? En hoe kan het anders?


           



Oktober 2019


CONCEPT, BOUW EN UITVOERING 

SMELT

IN OPDRACHT VAN 

Nationale Politie


SMELT 

info@collectiefsmelt.nl
06  44 58 61 49
Claes de Vrieselaan 72
3021 JS Rotterdam