PATRONA
Om beter te kunnen praten over de maatschappelijke implicaties en de wenselijkheid van een corona-app, vroeg SETUP aan 7 makers en ontwerpers om mogelijke scenario’s tastbaar te maken. Samen met Tom Schouw, bogen wij ons over het onderwerp schijnveiligheid en schijnobjectiviteit.
Met provocatief prototype Patrona vergroten we de subjectiviteit en dubbelzinnigheid van de data, waardoor we een kritische reactie op de uitkomst uitlokken. Willen we data echt ons gedrag laten sturen? Willen we een abstract concept als gezondheid inperken tot iets meetbaars als besmettingsgraad?
SCHIJNOBJECTIVITEIT
Het uitgangspunt van ons speculatieve ontwerp Patrona, is dat data subjectief en dubbelzinnig kan zijn. We nemen data op een overuigende manier gevisualiseerd vaak uitermate serieus, zonder er goed over na te denken wat het precies representeert. Om iets te meten (en dus ‘data’ te creëren) moet een (soms ingewikkeld en abstract) concept platgeslagen en afgekaderd worden. Daarna moet er een test of meetinstrumenten ontwikkeld worden om te kunnen meten. Ten slotte wordt de data gepresenteerd, gevisualiseerd en geïnterpreteerd. In al deze stappen worden subjectieve keuzes gemaakt, door mensen.
PATRONA
Met het ontwerp van Patrona, houden we geen schijn op dat de data objectief is. De gebruiker geeft antwoord op 4 simpele vragen die slaan op de corona-maatrelen: Hoeveel verschillende mensen zie jij? Hoe vaak ga jij de deur uit? Hoe vaak was jij je handen? Wat is jouw ideale afstand? Het beantwoorden van de vragen gebeurt door interactie met visualisaties. Verschillende visualisaties worden over elkaar gelegd en jouw persoonlijke patroon ontstaat.
MULTI-INTERPRETABEL MONDKAPJE
De gebruiker kan er vervolgens voor kiezen om zijn of haar patroon uit te dragen op een mondkapje. Het prachtig vormgegeven patroon nodigt automatisch uit tot een gesprek over de corona-maatregelen. Omdat het patroon multi-interpretabel is, en niet gebaseerd op harde feiten, moet je wel nieuwsgierig blijven naar jezelf en elkaar. Zo kan het zijn dat iemand een heel druk patroon heeft (hij gaat veel naar buiten en ziet veel mensen) omdat hij arts is óf omdat hij laks is met de maatregelen.
APPATHON
Het project van SETUP resulteerde in 3 ontwerpen die werden gepresenteerd in een appathon. Waar het gesprek over de corona-app vaak blijft hangen bij wat technisch kan en juridisch mag, roepen deze drie provocatieve prototypes belangrijke morele vragen op. Ook Patrona werd gepitcht voor een panel van experts. Hieronder een kort verslag van SETUP.
“Omdat het data-patroon wordt gedragen op een mondkapje, roept dat direct een aantal reacties op. Expert gezondheidsrecht en nieuwe technologie Renée Dekker reageert vanuit het perspectief van mensenrechten: "Patrona geeft uiting aan het recht van een persoon om over zijn eigen lichaam en eigen leven te beschikken en daar zelf invulling aan te geven." Esther Crabbendam van Bits of Freedom vindt het mooi dat de gedragspatronen niet normatief zijn. Waarop Siri Beerends reageert met de opmerking dat voor samenleving en politiek, het simplificeren met overzichtelijke labels en het afschuiven van verantwoordelijkheid juist aantrekkelijk. "Dit is een mooi idee, maar mensen die opzoek zijn naar overzicht, duidelijkheid en een directief handelingsperspectief worden hier niet blij van."PODCAST
SETUP maakte nog een podcast over het onderzoek en het ontwerpproces van Patrona. Hierin vertellen we meer over onze inzichten die hebben geleid tot het uiteindelijke ontwerp. Luister hem hieronder!
APRIL 2020
CONCEPT EN ONTWERP
SMELT, Tom Schouw
IN OPDRACHT VAN
SETUPSMELT
myrthe@smeltsmelt.nl
06 34 18 15 68 (Myrthe)
06 34 18 15 68 (Myrthe)
Torenallee 22-04
5617 BD Eindhoven
5617 BD Eindhoven